Pick your break

Pick your ski center

5 minutes with Elisavet Mavraki

Πώς ήρθε το surfing στη ζωή σου καί πότε;
Το καλοκαίρι του 11,έκανα διακοπές στη Λήμνο και το team του Keros φρόντισε για να κολλήσω το μικρόβιο ...!

Πόσο εύκολο είναι  να ασχολείσαι με το surfing στην Ελλάδα;
Δεν είναι εύκολη υπόθεση να ασχολείσαι με το surfing στην Ελλάδα. Πολλά τα χιλιόμετρα, δυστυχώς το κύμα δεν έρχεται μόνο το σαββατοκύριακο, κάτι που δυσκολεύει την καθημερινότητα ειδικά αν πρέπει να εργάζεσαι. Υπάρχει πάντα και η περίπτωση να ακολουθήσεις την πρόγνωση, να ταξιδέψεις στην άλλη άκρη της χώρας και τελικά το κύμα να μην έρθει ποτέ. Όταν όμως πετύχεις τις σωστές συνθήκες, διαγράφεται αυτόματα κάθε αρνητικό συναίσθημα, ταλαιπωρία και κούραση. Άλλωστε έτσι είναι και η ζωή! Think Big και με λίγη θέληση και σωστό προγραμματισμό όλα γίνονται!

Ποια είναι τα αγαπημένα σου surf spots στην Ελλάδα και γιατί;
Η Ελλάδα έχει πολύ όμορφα μέρη και μάλιστα με κύμα που πολλοί δεν ξέρουν καν ότι υπάρχει.Τα αγαπημένα μου είναι το Καλό Νερό, ο Λαγκουβαρδος, η Ζάγκα, η Καρδαμύλη και το Κάστρο στην Πάργα. Υπάρχουν μέρες που μας έχουν χαρίσει τεράστιες συγκινήσεις, προσφέροντας συνθήκες που βλέπουμε μόνο στο εξωτερικό. Αγαπημένη πολύ είναι και Κολυμπήθρα στην Τήνο, που περνάω τους καλοκαιρινούς μήνες τα τελευταία 2 χρόνια ως surf instructor στην σχολή Tinos surf lessons.

Σε ποια μέρη έχεις ταξιδέψει για να σερφάρεις; Ποιο ξεχωρίζεις από αυτά και γιατί;
Εκτός από την Ελλάδα, τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι πάντα απαραίτητα για να γνωρίζεις διαφορετικές συνθήκες και να πουσάρεις παραπάνω τον εαυτό σου. Είναι όμως και μια καλή ευκαιρία να γνωρίσεις νέα μέρη, ανθρώπους και να γεμίσεις εμπειρίες . Έχω ταξιδέψει σε Ευρώπη, Αφρική, Αμερική, Ινδονησία και Ασία! Εκεί που πάντα επιστρέφω όμως, είναι οι Μαλδίβες! Αγαπημένο μέρος για πολλούς λόγους. Το περιβάλλον, η ζέστη και τα κύματα που βρίσκονται ακριβώς δίπλα σου, με κάνουν να τα σκέφτομαι για καιρό αφού έχει ολοκληρωθεί το ταξίδι.

Αν μπορούσες θα μετακόμιζες κάπου (και που;)όπου τα κύματα θα ήταν καθημερινότητα;
Σε όσα μέρη και αν έχω ταξιδέψει ως τώρα δεν θα μπορούσα να μετακομίσω μόνιμα σε κάποιο από αυτά.Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχω το κύμα κάθε μέρα,αλλά δεν θα την άλλαζα με κανένα άλλο μέρος.

Τι κάνεις όταν δεν surf-αρεις;
Είμαι από τους τυχερούς γιατί η δουλειά μου έχει να κάνει με δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες: το νερό και τα παιδιά! Όταν λοιπόν δεν σερφάρω, είμαι προπονήτρια κολύμβησης σε παιδιά και νέους. Είναι μεγάλο πράγμα να έχεις να κάνεις παιδιά που είναι και το μέλλον μας και μέσα από την δουλειά μου, να μπορώ να τους μεταδώσω την αγάπη για το νερό και την συγκίνηση που μπορεί να προσφέρει. Γενικότερα τους χειμερινούς μήνες επίσης τους εκμεταλλεύομαι για την προσωπική μου προπόνηση και άθληση προσπαθώντας να βρίσκομαι όσο γίνεται πιο συχνά κοντά στη φύση.

Πως σχολιάζεις το γεγονός ότι στην Ελλάδα της κρίσης η βουλιαγμένη γίνεται  πιο crowded χρόνο με το χρόνο;
Η κρίση φαίνεται να μην επηρεάζει τη Βουλιαγμένη και με αυτό εννοούμε τον και αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που ασχολούνται με το surf. Ο κόσμος αυτές τι μέρες έχει ανάγκη να ξεφεύγει απ’ το στρες και το άγχος, να μένει υγιής και ενεργός. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη θεραπεία από αυτή που προσφέρει η επαφή με τη θάλασσα και ειδικά με το surf. Το homespot είναι το κατάλληλο μέρος μιας και είναι το πιο κοντινό μέρος για τους Αθηναίους που μπορούν να πετύχουν κύμα. Όσο για το crowded, ναι η αλήθεια είναι πως πολλές φορές η Βουλιαγμένη θα λέγαμε πως είναι over crowded, αλλά αν όλοι ακολουθούν τους κανόνες μέσα στο νερό και την άμιλλα του ευγενούς αθλητισμού, τότε όλοι ή έστω οι περισσότεροι θα περάσουν σούπερ και θα γλυτώσουμε και τυχόν ατυχήματα.

Γυναίκες και surfing…πόσο εύκολο είναι να ασχοληθεί μια γυναίκα με το surfing;
Μεγάλη ιστορία! Δύσκολο να εναρμονίσεις νερό ήλιο αλάτι κρύο αέρα και γυναικεία φύση! Όμως με πείσμα και θέληση τα πάντα είναι εφικτά. Οι αντιξοότητες του αθλήματος πολλές, μπροστά στην αδρεναλίνη και τη συγκίνηση ωχριούν! Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να ανακαλύψουν τη δυναμική τους πλευρά και να ξεπεράσουν τον εαυτό τους! Όλες μπορούμε!

Tα δυο τελευταία καλοκαίρια εκτέλεσες χρέη instructor στην Τήνο και στην Ικαρία, ποιο από τα δυο νησιά σε κέρδισε ; 
Τόσο στη Τήνο, όσο και στην Ικαρία έχω περάσει αξέχαστες στιγμές και αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχεις την τύχη να δουλεύεις με πολύ καλούς φίλους-συνεργάτες. Έτσι οι συνθήκες εργασίας γινόντουσαν πολύ ευχάριστες. Ιδιαίτερη αδυναμία όμως έχω στην Τήνο για τα μοναδικά της τοπία! Κάθε πρωί που ξυπνάω για να πάω στην Κολυμπήθρα, το μέρος επιφυλάσσει πάντα εκπλήξεις και μοιάζει πάντα διαφορετικό. 

Τι θα συμβούλευες κάποιον που σκέφτεται να αρχίσει το surf στην Ελλάδα;
Καταρχήν να κάνει οπωσδήποτε κάποιο μάθημα με την βοήθεια εξειδικευμένου instructor. Η χώρα μας έχει πολλές σχολές και καλούς εκπαιδευτές που μπορούν να βοηθήσουν να ξεκινήσει κάποιος σωστά και με ασφάλεια το άθλημα. Αυτό ισχύει όχι μόνο για το surf αλλά για όλα τα action sports. Είναι σημαντικό να ξεκινάς σωστά και με την καθοδήγηση των ειδικών ώστε να μην διακινδυνεύσεις τη σωματική σου ακεραιότητα ή των άλλων. 
Το δεύτερο που θα έλεγα σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει το surf, είναι να ξέρει γιατί θέλει να το κάνει! Η μόδα ή επειδή το κάνουν οι άλλοι, δεν είναι σοβαροί λόγοι για να ασχοληθείς με οποιαδήποτε μορφή του αθλητισμού. Αντίθετα όμως, η περιέργεια για το excitement που μπορεί να προσφέρει ή η αγάπη για την θάλασσα, είναι στοιχεία που σίγουρα θα οδηγήσουν στην επιτυχημένη πορεία ενός newbie surfer.Μετά από αυτά τα δύο, θα πρότεινα να ακολουθήσει κάποιος το Top 10 του Kelly Slater που σίγουρα τα λέει καλύτερα από μένα!

Το επίπεδο του ελληνικού surfing έχει ανεβεί;
Σίγουρα ανεβαίνει, όσο κάνεις τόσο βελτιώνεσαι... πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια θα δούμε απ τους νεότερους πολύ όμορφα πράγματα!

Αγαπημένοι riders;
Stephanie Gilmore for ever!!!

Τι σανίδια χρησιμοποιείς και που;
Μy magic board και πολυαγαπημένο ως τώρα είναι το pukas  foamball σε 5'7''  για δυνατές μέρες Ελλάδα και εξωτερικό και το lost grinder σε  5'6'' για πιο μικρο κύμα.

Τα σχέδια σου για το 2017;
Τον Φεβρουάριο θα κάνω το καθιερωμένο σερφοτάξιδο στο εξωτερικό. Αγωνιστικά, είμαστε σε αναμονή για τον τελικό του 2nd Mediterranean Surf Contest από το WBSF όπου και θα λάβω μέρος. Προς το τέλος του Μαϊού, ετοιμάζω και ένα καινούργιο project στις παραλίες της ανατολικής Αττικής, που θα ανακοινωθεί σύντομα. Τους καλοκαιρινούς μήνες θα είμαι και φέτος instructor στο Tinos Surf Lessons και γενικά, θα ταξιδεύω –όσο μπορώ και λόγω της δουλειάς- σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχει κύμα.

Πέρσι συμμετείχες στο Mediterranean Surf Contest,κάτι καινούργιο για τα ελληνικά δεδομένα...μίλησέ μας για αυτήν την μοναδική εμπειρία!
Η αλήθεια είναι πως όταν δόθηκε η ανακοίνωση για την διεξαγωγή του 1ου Mediterranean Surf Contest, τον Δεκέμβριο του 2015, κανείς μας δεν περίμενε πως η διοργάνωση θα ανταποκρινόταν σε ότι είχε υποσχεθεί. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα είδαμε μια πολύ αξιόλογη διοργάνωση, ακολουθώντας πρότυπα και κανόνες παγκοσμίων διοργανώσεων και κάπως έτσι αποδείχθηκε ότι το αγωνιστικό surf υπάρχει στην χώρα μας και έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί. Ήταν η πρώτη φορά που έλαβα μέρος σε κάτι τέτοιο και το άγχος ήταν μεγάλο, μιας και όλοι μας είχαμε συνηθίσει στο free surf, χωρίς judging και χρόνους. Αν και η μόνη γυναίκα ανάμεσα σε πολύ καλούς αθλητές, κατάφερα να προκριθώ απευθείας για το 2nd MSC βάση κατάταξης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο Κάστρο της Πάργας και είμαστε σε αναμονή της πρόγνωσης. Τον Νοέμβριο έγιναν και προκριματικοί αγώνες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους αθλητές να συμμετάσχουν. Αξίζει να πω πως όλα τα παιδιά από το WBSF κάνουν μεγάλη προσπάθεια όλο αυτό να γίνεται κάθε φορά ακόμα μεγαλύτερο και πιο σωστό. Ευτυχώς η χειμερινή σεζόν μέχρι τώρα έχει πάει αρκετά καλά, πιστεύω πως έχω προπονηθεί αρκετά και ελπίζω να τα πάω ακόμα καλύτερα στους φετινούς αγώνες.

Υπάρχουν κάποιοι που σε έχουν βοηθήσει/στηρίξει και θα ήθελες να ευχαριστήσεις;
Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς μου, το Frulite On The Go το Secret Spot,τον Στέφανο Ασλανίδη και Αλέξη Ιωάννου και την Rip curl Greece που πιστεύουν σε μένα και με στηρίζουν. Έτσι έχω την δυνατότητα να μπορώ να κάνω περισσότερα πράγματα γύρω από το surf.Και φυσικά τους συνεργάτες μου στη δουλειά Κώστα και Ηρώ για την υπομονή και την κατανόηση.

Related