Pick your break

Pick your ski center

5 minutes with Makis KalarasΠως ξεκίνησες να κάνεις seat ski και πως αποφάσισες να αλλάξεις άθλημα παρόλο που ήσουν παραολυμπιονίκης στην δισκοβολία?

Όλα ξεκίνησαν μέσω του διαδυκτίου. Πρίν 3 χρόνια είδα μια εκδρομή στη βόρεια Νορβηγία, η οποία πραγματοποιήθηκε από τα ΤΕΕΦΑ της Νορβηγίας σε συνεργασία με το στρατό, με στόχο να κάνουν προσβάσιμα κάποια activities στα χιόνια για ανάπηρους κάθε λογής. Μέχρι εκείνη τη στιγμή όλα αυτά τα αγνοούσα όχι μόνο εγώ, αλλά και πολλοί άλλοι ειδικά στην Ελλάδα. Πήγα λοιπόν εκεί για 10 μέρες και το αναπηρικό μου καρότσι σταμάτησε να τσουλάει.... Και έκανα μεταγραφή σε κάτι... με αμορτισέρ, κάθισμα και πέδιλο του σκι από κάτω. Seat ski δηλαδή. Στην αρχή έμαθα να τσουλάω με τη βοήθεια των εκπαιδευτών και στη συνέχεια μόνος μου και ανεξάρτητος. Θέλω να τονίσω πως όλα εκεί είναι σχεδιασμένα τέλεια για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και ουσιαστικά ξεχνάς πως είσαι ανάπηρος! Έτσι γυρνώντας στην Ελλάδα έψαξα πως να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα εκεί. Κουτσά στραβά... χεχεχε ταιριάζει γάντι στην περιπτωσή μου να κάνω seat ski στην Ελλάδα!Ποιοί είναι οι στόχοι σου για τα επόμενα χρόνια?

Καταρχήν όλο αυτό ξεκίνησε για πλάκα.... Αλλά τελικά έχω πρόβλημα με τον πρωταθλητισμό και η πλάκα για άλλη μια φορά μπήκε στο μυαλό μου στα σοβαρά. Το seat ski είναι παραολυμπιακό άθλημα και δεν έχασα ευκαιρία να ξεκινήσω να κυνηγώ μια πρόκριση και σ'αυτό. Δεν μου έφταναν 17 χρόνια προπόνησης στη δισκοβολία, μόλις είπα να σταματήσω και να αράξω.... τρέχω πάλι στα βουνά για κάτι καινούργιο!.
Να σου πώ την αλήθεια είναι άλλο πράγμα το βουνό... και γι'αυτό θα κάνω ότι χρειάζετε για να πάω το 2014 στη χειμερινή Ολυμπιάδα στη Ρωσία. Γι'αυτό λοιπόν δουλειά και επιμονή μέχρι τότε, να πιάσω τα όρια και να πάρω το εισητήριο για εκεί. Να συμμετέχει κάποιος σε θερινή και χειμερινή Ολυμπιάδα είναι σπάνιο και αυτό με τσιτώνει να προσπαθήσω ακόμα πιο πολύ. Τα λέμε λοιπόν στα βουνά!!!

 

Προσπαθώντας να κατακτήσεις τους στόχους της ολυμπιάδας είναι λογικό το καλοκαίρι να βρεθείς στις γαλλικές Άλπεις για την προετοιμασία σου. Πώς σου φάνηκε αυτή η εμπειρία?

Έτσι αφού το πήραμε και αυτό το μικρόβιο παρατήσαμε τις όμορφες παραλίες και τρέχαμε ακόμη και το καλοκαίρι στα βουνά για προπόνηση. Παγετώνες μου λένε, πάμε, είναι τέλεια... Κάτι κωλόπαιδα φίλοι μου πηδάγανε άλματα και βαρέλια σε ένα τέλειο πάρκο εκεί... Και θα σας πώ γιατί τα βρίζω... Άρχισα να κάνω τα ίδια αφού είμαι ζηλίαρης και δεν έχω stop πουθενά, ώσπου με σταμάτησε ένα (αλματάκι), αφού προσγειώθηκα με τα μάτια και τα χέρια στην ανάταση, με αποτέλεσμα να σταματήσω το σκι εκεί για 1 εβδομάδα. Πλέον όλα είναι καλά και περιμένουμε τα πρώτα χιόνια οπουδήποτε στην Ευρώπη για να ξεκινήσουμε τη νέα season δυνατά. Φέτος έχω 5 αγώνες στην Ευρώπη, επομένως όπου χιονίσει πρέπει να τρέξω για προπόνηση...
Έχεις κάποιους σπόνσορες που σε στηρίζουν σε ότι κάνεις?

 Τώρα εδώ στην Ελλάδα τα πράγματα με το sit ski και την προπόνηση που χρειάζετε είναι αρκετά δύσκολα. Δεν είναι το πιό εύκολο και ανέξοδο άθλημα που μπορεί κάποιος να επιλέξει και είναι πραγματικά άθλος να διακριθείς, ιδιαίτερα σε επίπεδο που κυνηγάω εγώ να φτάσω και να συναγωνιστώ αθλητές του εξωτερικού που έχουν τα χιονοδρομικά δίπλα τους όλο το χρόνο και κυρίως την εύκολη προσβασιμότητα που έχουν στα βουνά. Πρέπει να παίξω μπάλα στα δικά τους τερέν και να έχω όσο είναι δυνατόν τις ίδιες ευκαιρίες προπόνησης. Τώρα όσο αφορά τις χορηγίες, εντάξει στην Ελλάδα όλοι το γνωρίζουμε είναι δύσκολα και όλα τα έξοδα τα καλύπτει πότε η αριστερή μου τσέπη πότε η δεξιά... Κωλότσεπη δεν χρησιμοποιώ κάθομαι πάνω της !!!Τι αντιμετώπιση έχεις από τον κόσμο που σε βλέπει στο βουνό?

Όπως είπα και πριν κάνω 17 χρόνια πρωταθλητισμό στη δισκοβολία. Διακρίσεις και δύο πρωτιές στον κόσμο, ρεκόρ Ευρώπης και δύο φορές Ολυμπιονίκης. Όταν λοιπόν μαθαίνει ο κόσμος και με βλεπουν που κάνω σκι στο βουνό τρελένεται και γουστάρει πολ΄υ. Τους βλέπω πως εντυπωσιάζονται με αυτό που κάνω και ρωτάνε συνέχεια τί και πώς??? Ενώ το άθλημα που διακρίθηκα στο παρελθόν το περνάνε απλώς σαν κάτι βαρετό...!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related